Hvad er de bedste tips til gravering af rustfrit stål?

De fleste graveringer I rustfrit stål udføres professionelt med laserguidede maskiner, men processen kan gøres hjemme – dog med lidt tålmodighed og forberedelse. Folk, der er interesseret i at lave deres egne graveringer begynder som regel med at finde et graveringsværktøj. Et spidst søm er et almindeligt søm er et almindeligt valg, ligesom også små knive og andre spidse metalgenstande. Målet er som regel at finde noget, der er hårdt og meget skarpt. En af de mest almindelige tekniker kræver, at gravøren beskytter metallet med et tykt lag voks, mens fræseren eller lignende værktøj trykkes igennem. Kunstneren kan bruge skabeloner eller designark, hvor designet er tegnet på forhånd til at følge, siden graveringsmærker i de fleste tilfælde ikke kan fjernes. En syrevask færdiggør designet og gør det mere synligt. Folk, der gør dette hjemme, skal som regel være meget forsigtige for en sikkerheds skyld. Eksperter anbefaler i reglen brugen af sikkerhedsbriller såvel som beskyttelseshandsker – det kan også anbefales at have en kittel eller et forklæde på. Det sidste skridt er at tage dig god tid, mens det færdige produkt tørrer.

Image result for engraved items

Grundlæggende om stålgravering

I store træk er gravering en kunstform, hvor mønstre eller designs trykkes eller “skæres” ind i metallet. Mange forskellige metaller kan indgraveres, og rustfrit stål er blot én mulighed. Det er dog en populær mulighed. Rustfrit stål er som regel forholdsvis billigt og er et almindeligt valg for ting som mindeplader og præmiepokaler. Gravering af disse slags ting kan gøre dem mere meningsfulde og mindeværdige, og teknikken bruges desuden ofte til gaver.

Professionelle gravører bruger som regel dyrt udstyr til at skrive navne og datoer og overføre mønstre til rustfrit stål og andre metalartikler, men det er muligt at få lignende resultater hjemme. Før du begynder graveringsprocessen af TotalGravering, er det bedste tip, som alle bør følge, sørge for, at du har alle de rigtige værktøjer og sikkerhedsudstyr. Ud over beskyttelsesbriller og handsker er det eneste, man får brug for, som regel voks, et skarpt søm, syre-ætseblæk, en bageplade og det metal, der skal behandles. Hvis du er forberedt, før processen starter, er det den bedste måde til at sikre, at tingene går problemfrit og sikkert.

Betydningen af at beskytte metallet

Gravering i rustfrit stål kan være en skrap proces, og det er meget vigtigt at beskytte metallet. De fleste bruger voks. Man kan få særligt graveringsvoks i mange specialbutikker, men hvilken som helst type tyk bivoks virker i de fleste tilfælde. Et af de vigtigste tips er at smelte det, til det er jævnt. Dette kan gøres på komfuret eller i en mikrobølgeovn, og det bør omrøres jævnligt for at sikre konsistensen.

Når det er smeltet, skal det spredes over arbejdsområdet på det stykke, der skal indgraveres. Generelt skal voksen kun påføres det område, hvor graveringen finder sted. Ideen er at sikre, at stålet ikke beskadiges af syren, som vil blive brugt senere.

Almindeligt værktøj til gravering

Når voksen er afkølet, er gravøren klar til at begynde at opridse metallet. Den genstand, der skal indgraveres, placeres normalt i en bageplade, der kan beskytte arbejdsfladen og fange eventuelle dryp eller spåner. Særlige graveringspenne er blandt de mest almindelige værktøjer til rent faktisk at præge designet på overfladen. Disse er normalt også af metal selv og kan have en udskiftelig spids, så man har forskellige størrelser og bredder. Et skarpt søm eller en lille kniv vil også virke. Det vigtigste er, at kunstneren bruger noget, der både er skarpt nok til at præge overfladen og præcist nok til at lave et indviklet design.

Generelt skal sømmet presses ned i voksen, indtil spidsen lige nøjagtigt rammer metallet. Hvis man vil bruge en skabelon eller stencil, skal den anbringes oven på voksen for at tjene som vejledning. Gravører skal presse nedefter med jævnt tryk for at sikre, at resultatet bliver ensartet.

Syrebehandling

Det er meget vigtigt at bruge beskyttelsesbriller og handsker til næste trin. Særlig graveringssyre skal hældes langsomt over den del af stålet, der er blevet graveret. Stålet skal stadig ligge i panden, så syren ikke flyder ud og beskadiger eventuelle overflader, den berører. En klud eller tyk køkkenrulle skal placeres rundt omkring stålet, og metalstykket skal derefter ligger og trække i nogle få minutter. Syren hjælper med at “modne” indridsningerne og gøre dem mere tydelige og færdige.

Prikken over i’et

Voksen kan herefter skrabes af med en pind og køkkenrullen eller kluden fjernes. Når rustfrit stål er blevet graveret med syre, skal metallet vaskes grundigt med vand. Om nødvendigt kan en skrubbebørste bruges til at fjerne resterende løst metal og syre, omend denne rengøring skal gøres forsigtigt, så den ikke beskadiger stålet.