Dyrkning i drivhus: Tips for grundlæggende kultivering i drivhuse

Masser af mennesker er forvirret over den kompleksitet, der er forbundet med drivhusvækst. Men hvis du er ikke rigtigt kan forstå de mange offentliggjorte “regler”, og dette afholder dig fra at prøve at dyrke i drivhus fra Hobbydrivhus.dk, skal du bare glemme dem! Det eneste, du egentlig behøver at gøre for at gøre dit plantepalads til en dynamisk produktivitetsbombe, er at komme rigtigt muld i potter og bænke. Giv dine planter masser af lys, luft og plads. Vand med omtanke og giv dine sultne plantebørn en sund “te” af naturgødning.

Desuden vil du finde, at du — ved at klare dig uden den ofte anbefalede kunstgødning, sterile jordblandinger, sprøjtemidler, desinfektionsmidler, systemer og så videre —får en god slat lommeører tilovers til vigtigere ting… for eksempel planter og potter. Du vil også opdage, at sygdom og insektangreb, dårlig vækst og unormalt ringe udbytte (højst sandsynligt) bare er symptomer på forkert avl, hvilket ikke skulle være noget problem for en drivhusgartner, der holder øje med de grundlæggende ting!

Jord, luft, lys og plads i dit drivhus

For det første skal du kun dyrke de planter, der har vist sig at være hårdføre, eller som er blevet avlet til at være kraftige, produktive og modstandsdygtige over for sygdom (i mange tilfælde vil du blive nødt til at eksperimentere for at finde disse sorter, men andre drivhusejere kan ofte give dig gode råd som vejledning. Sorter, der ikke klarer sig godt, med mindre de får konstant næring — eller planter, der har en tendens til at bukke under for bladlus på trods af gode vækstforhold — bør klassificeres som “uegnede” og fjernes fra din liste.

For at give dine valgte grøntsager og blomster god muld, skal du lave en blanding af halvt muld og halvt kompost, eller en, der består af en tredjedel hver af muld, kompost og tørvemos. Til hver færdige spandful skal du så tilføje så meget god naturgødning, som kan være i en urtepotte på 20 cm, og så meget benmel eller træaske, som kan være i en urtepotte på 10 cm. Hvis der er ler i din muld, kan du også komme noget sand i blandingen. (Kaktusser kan godt lide jord, der består af en del muld, en del økologisk kompost og to dele sand.)

Derefter skal du sørge for at give beboerne i dit drivhus frisk luft . . . ofte! Skadelige insekter — såvel som svamp, meldug og sygdomme — elsker bare at angribe planter, der lider under en indelukket atmosfære, så sørg for, at der er god udluftning i drivhuset (mens du selvfølgelig vedligeholder den ønskede temperatur), så skal du nok holde problemerne fra livet.

Husk også at fuld sol på drivhuset betyder fuld produktion, og det kan skære ned på behovet for yderligere vintervarme. (Bygningen kan altid dækkes med net, film, maling osv. for at begrænse sollyset … men du kan ikke få solen ind, hvis du nu engang har sat den i skyggen.)

Plads er ligeledes vigtigt. Planter skal have plads til at vokse, så hvis du lægger mærke til, at bladene fra planterne rører ved hinanden, er det bedst at flytte dem væk fra hinanden. (Det vil selvfølgelig være nemt nok for folk, der kun dyrker deres drivhusplanter i urtepotter, men folk, der planter direkte i bænken vil enten skulle tynde ud eller planlægge på forhånd.)