De bedste tips for udendørs leg med de små

Vi husker alle den gamle devise forældre har haft gennem mange generationer: ”Gå ud og leg”.

Vores forældre (og deres forældre og så videre, så langt tilbage som menneskehedens begyndelse) vidste, hvad vi havde godt af: at rende frit og aktivt rundt i den friske luft. Tiderne har ændret sig, og vores børn tilbringer ikke altid lige så meget tid udendørs – men det er vigtigt at få dem derud så meget som muligt.

20160627_194235

Udendørs leg er ikke blot for sjov, det er også afgørende for en sund opvækst og for en lang række lærerige oplevelser. Her er nogle tips til at få ungerne udenfor (uden at de klager alt for meget over at være der ude).

Lad dem blive beskidte!

Det bedste ved at lege udenfor er muligheden for at blive beskidt… uden at skulle gøre rent!

Udenfor kan man lege i pløret (og bare tage tøjet af, før man kommer ind igen), det er der, man ubekymret kan lave projekter med glitter og maling, og børn af alle aldre kan godt blive enige om, at nogle af de sjoveste aktiviteter, man bliver beskidt af, sker i sandkassen.

Lad dem bruge deres vilde fantasi

Førskolebørn og børn i skolealderen elsker som regel at bruge fantasien, når de leger, og det kan de gøre helt uhæmmet udenfor.

Du kan opmuntre dine børn til at lege med de ting, du har i haven. Overhængende grene kan blive til huler, pinde kan i fantasien blive til fiskestænger og blomsterblade kan blive penge til at betale for varerne i en fantasiforretning inde i deres flotte hule.

maxresdefault

Der er ingen tvivl om, at morskaben vil fortsætte i timevis, når du får ungerne (og dig selv) i gang med at bruge fantasien.

Lav et legeområde i baghaven

Baghaven er virkelig et godt tilflugtssted for børn. Der er ingen bedre barndomsminder end at lege i eventyrlige omgivelser i baghaven. Heldigvis for os er verden vores østers, når det gælder om at lave et legeområde til de små.

Lad fantasien løbe løbsk med fantastisk legeudstyr: et flot legehus, sjove gynger, en trampolin (og selvfølgelig en sprinkler til at sætte under den om sommeren) og en solid klatrevæg – altså alt, hvad et barn kan drømme om.

Involver dem i dine aktiviteter

Hvis du har ting, du skal lave udendørs, uanset om du skal luge, rive blade sammen eller vaske bilen, er det om at få ungerne med ud, så de kan hjælpe dig. Selv hvis de er mere besvær end hjælp (det kender vi allesammen godt), er det en god begyndelse på at hjælpe til med pligter i familien.

Eller måske endnu vigtigere, hvis du vil ud at cykle eller gå tur, så lad dem komme med, så ikke kan tilbringe nogle dejlige timer sammen. Det kan godt være, det går langsommere, end det ellers ville, men den sjov, I får sammen, vil være det hele værd.

Dette er altsammen en del af at være et godt eksempel for børnene med hensyn til at være udendørs. Jo mere de ser dig nyde og gøre ting udenfor, desto mere sandsynligt er det, at de vil gå derud så tit som muligt.

Og alle børn elsker at være sammen med deres forældre, lige meget hvad du foretager dig.

Tag risici

Vi ønsker alle, at de små skal være sikre, og når de er udenfor, hvor der kan være fare, såsom potentielle fald og forbikørende biler er det også vigtigt. Men der er visse risici, det er vigtigt at lade børn tage.

Når du er udenfor med børnene skal du prøve at give dem lidt mere uafhængighed og tage nogle begrænsede risici på legestativet – det vil sige klatre lidt højere op i rebene eller rutsje lidt hurtigere under dit opmærksomme blik. Dette giver dem chancen til at forbedre deres selvtillid og virkelig se deres eget fulde potentiale… og der er ikke noget bedre ved at have børn, end at se stoltheden i deres øjne, når de gør noget, de ikke troede, de kunne.

Sæt tid til side til at lege frit

Struktureret udendørs leg – såsom sport – er noget, de fleste børn virkelig nyder, men de har også brug for tid og plads til at lege frit.

Som forældre har vi alle travlt med at arbejde, husholdning og løbe ærinder, men hvis du sætter tid til side hver uge, så ungerne kan fare vilde rundt, er det hvert eneste minut værd. Det giver dem en chance til at komme af med al deres indestængte energi, til at more sig, til at forbedre deres helbred gennem fysisk aktivitet, og endda til at forbedre deres mentalhygiejne.

Hvordan vil du få dine unger udenfor i foråret og sommeren?

Tips fra Uno Legepladser